Marleen Nelis

Over Marleen

 • 1964
 • Merchtem
 • Studies
  • Klinisch psycholoog
  • Bachelor Lichamelijke opvoeding
  • Systeemtherapeut
  • Emotiecoach
  • Expertclass Sportmanagement
  • Specialisatie Non-dualiteit o.l.v. Vera Helleman
  • Specialisatie Dzogchen o.l.v. Jan Geurtz
 • Medailles Powerlifting
  • 1987: Bronzen medaille op WK in Australië
  • 1990: Gouden medaille op het EK in Noorwegen
  • 1991: gouden medaille op EK in Spanje

Sport heeft mij en mijn dochters gemaakt tot wie we vandaag zijn

Ik ben geboren in 1964 en groeide op als eeneiige tweeling in een gezin met vijf kinderen. Ondanks de uitdagende gezinssituatie werd sport de rode draad in mijn leven. Eerst recreatief, later als topsporter en uiteindelijk als ouder van drie getalenteerde dochters.

Op zeventienjarige leeftijd beëindigde ik mijn training in 1981. Datzelfde jaar belandden mijn tweelingzus en ik per toeval in het plaatselijke fitnesscentrum, waar we werden begeleid door een ex-Olympisch gewichtheffer. Powerlifting werd al snel onze gezamenlijke passie. Dit resulteerde in een indrukwekkende carrière als topsporter, waarbij ik tussen 1984 en 1996 verschillende medailles behaalde op Europese en wereldkampioenschappen in het powerliften.

Parallel aan mijn sportieve prestaties behaalde ik een diploma als klinisch psycholoog met specialisatie in systeemtherapie, en voltooide ik een bacheloropleiding in Lichamelijke Opvoeding. Ik volgde ook een masterclass Sportmanagement aan de VUB en een opleiding Emotie Coaching aan het Emotie-Expertise centrum onder leiding van Vera Helleman. Ik heb aanzienlijk geïnvesteerd in mijn persoonlijke ontwikkeling en heb daarbij samengewerkt met ervaren en professionele coaches. Naast mijn persoonlijke coach Sonja Vrijsen, zijn Vera Helleman, Jan Geurtz en Eckhart Tolle mijn grote inspiratiebronnen.

Mijn professionele loopbaan begon in het onderwijs, maar vanuit mijn passie voor sport richtte ik in 1997 de recreatieve sportclub Footloose vzw op. Tot 2022 hebben er honderden jongeren en volwassenen wekelijks genoten van dans-, gymnastiek- en sportlessen. Sinds 2021 heb ik me volledig gericht op mijn nieuwe missie, 'Meer dan Goud'.

Mijn dochters hebben het sportieve gen van hun ouders geërfd en toonden dit al op jonge leeftijd. Ze werden geselecteerd voor verschillende topsportscholen. Jarenlang heb ik hen met liefde en passie opgevoed en begeleid in de sport. Competitie, strijd en volharding waren geen onbekenden voor mij, maar ze begonnen een te grote rol in mijn leven in te nemen. Hoewel sport en het bereiken van doelen mij vaak houvast hebben geboden in een turbulent en soms moeilijk leven.

Hoezeer ik ook mijn best deed om mijn dochters te ondersteunen, liep ik vast. Het ongedwongen plezier en de speelsheid in hun sport veranderden in angst, twijfel en onzekerheid. Op het sportveld uiten mijn kinderen faalangst, overweldigende emoties en verstarring op het moment dat ze moesten presteren. Als moeder voelde ik me machteloos en begon ik aan mezelf te twijfelen. Doe ik het wel goed? Leg ik te veel druk op mijn kinderen? Hoe kan ik hen meer vertrouwen geven?

In 2017 werd mijn leven getroffen door ingrijpende gebeurtenissen: het loslaten van mijn kinderen, een pijnlijke echtscheiding en de ongeneeslijke ziekte van mijn tweelingzus. In die periode leerde ik wat kwetsbaarheid betekent. Ik ontdekte nieuwe emoties en delen van mezelf die ik eerder nog niet kende. Vechten uit angst maakte plaats voor dankbaarheid, overvloed, energie en creativiteit. Ik leerde hoe ik zonder druk en angst kon leven en ontdekte wat echt winnen inhoudt. Deze transformatie zorgde voor ruimte waarin mijn dochters keuzes maakten die in lijn waren met hun ware essentie. We gingen van 'Winnen staat voorop' naar 'Zorg staat voorop' en ontdekten samen het mysterie van geluk.

Ik schreef mijn verhaal in het boek "Meer dan Goud", een autobiografie waarin ik mijn zoektocht naar geluk en succes vertel, en hoe het sporttalent van mijn kinderen ons heeft gevormd tot wie we vandaag zijn. Meer informatie over mijn boek hier.

In het tweede deel van mijn boek deel ik mijn unieke aanpak om sportouders te begeleiden van 'hard naar hart' in een competitieve omgeving. Deze aanpak combineert verschillende disciplines, waaronder mijn eigen ervaring, methodieken uit de klinische psychologie, systeemtherapie, non-dualiteit, dzogchen, kwantumfysica en Emotie Coaching. Hierdoor heb ik een goed onderbouwd 9-stappenplan ontwikkeld, dat ouders helpt om vanuit hun hart een evenwichtige relatie op te bouwen, gebaseerd op 'Gelijkwaardig + Gebalanceerd + Geluk'. Ouders krijgen praktische handvatten, tools, inzichten en technieken, zodat ze op een effectieve, gezonde en duurzame manier emotioneel verantwoordelijk kunnen zijn.

De Ommekeer

Ontwerp zonder titel (4)