Het is een natuurgeschenk als je kind is gezegend met een bijzonder sporttalent.
Maar het maakte mij als moeder van drie getalenteerde dochters ook vaak onzeker.
En dat zag ik ook bij andere ouders.
Je ervaart dat de "ieder voor zich" competitiewereld soms hard is maar je wilt positieve invloed op je kind hebben. En toch denk je af en toe stiekem: ‘’Ik hoop maar dat dat andere kind mislukt zodat mijn kind meer kans maakt.’’
Je probeert je kind te beschermen en zegt ‘je moet tegen je verlies kunnen’. Maar diep van binnen wil je dat je kind de beste is.
En dat is ook helemaal terecht. Je weet als je kind uitblinkt in de sport het mooie kansen krijgt en er later misschien zelfs veel geld kan mee verdienen.
Alleen weet je ook dat de druk steeds groter wordt. Je kind krijgt misschien ooit te maken met selectieprocedures, media, sponsors, toeschouwers... Daar wil je je kind goed op voorbereiden.
JE WIL DAT JE KIND WEERBAAR EN ZELFREDZAAM WORDT EN DAT HET OOK ONDER PRESTATIEDRUK HET ONDERSTE UIT DE KAN HAALT.
maar….
Foute beslissingen van scheidsrechters, rare opmerkingen van supporters of de fouten die je kind maakt, leiden mogelijk tot ontgoocheling en frustraties.
Je kind beleeft nog weinig plezier aan zijn sport omdat de focus heel erg gericht is op het resultaat. Deze spanningen hebben ertoe geleid dat het niet zijn volste potentieel benut, het presteert onder zijn niveau en het ervaart veel stress, faalangst en onmacht.
Je kind legt de lat te hoog voor zichzelf. Competitie gaat ten koste van plezier wat weer ten koste van hun prestatie gaat.
Je merkt dat je kind steeds meer in paniek raakt, sneller boos wordt of zichzelf verliest
Je vraagt jezelf af:
- Hoe kan je nou met zoveel talent zo onzeker zijn over jezelf?
- Hoe krijg ik mijn kind rustiger?
- Hoe laat ik mijn kind meer in zichzelf geloven?
- Hoe geef ik mijn kind meer vertrouwen, rust en plezier in zijn sport en leven?’’
Daarom heb ik speciaal voor ouders zoals jij de 3 Gouden G's (Gelijkwaardig – Gebalanceerd – Geluk) aanpak met 9 stappen ontwikkeld en ben zo tot het ‘Word de grootste inspirator van je sportend kind” traject gekomen.
Met dit traject haalt jouw kind het volste potentieel uit zichzelf en beleeft het plezier in zijn sport en kan het met druk en spanningen omgaan.
PLAN NU JOUW GRATIS GESPREK en ontdek hoe jij de grootste inspirator van je sportend kind word.
Over Marleen
Sport is al heel mijn leven mijn passie. Eerst recreatief, later als topsporter en daarna als moeder van drie getalenteerde dochters.
Ik ben een geboren ondernemer en realiseerde al een aantal mooie projecten in- en buiten de sport. Sinds 2017 ontdekte ik de mindset waarmee ik nu mijn allermooiste leven leef dat past bij wie ik werkelijk ben. Naast mijn studies Lichamelijke Opvoeding en psychologie investeer ik al jaren in eigen persoonlijke groei- en ontwikkeling waardoor ik steeds tot een betere versie van mijzelf kom. Mijn opleiding tot emotiecoach o.l.v. Vera Helleman gaf mij hiertoe prachtige inzichten en tools.
Ik help ouders van kinderen met een competitief en ambitieus sporttalent. Via mijn ‘3-G’ aanpak halen zij het beste uit hun kind zodat het zijn volste potentieel uit zijn leven en sport haalt. Hierdoor tonen zij hun kind hoe je gelukkig en succesvol wordt en zijn zij de grootste inspirator voor hun sportend kind.
Na het traject
- Kan je kind beter tegen zijn verlies. Voortaan ziet het een wedstrijd als een spel en leuke uitdaging.
- Durft het gemakkelijker uitdagingen aan te gaan. Dit betekent dat het risico’s durft nemen waardoor het sterk uit de hoek kan komen.
- Durft het fouten maken. Voortaan ziet je kind ze als leer- en groeikansen
- Kan het tot het uiterste gaan zonder zichzelf te verliezen. Hierdoor ervaart het veel voldoening en is het trots op zichzelf.
- Kan het beter focussen op zijn taak. Hierdoor maakt het minder onnodige fouten
- Kan het zich flexibel aanpassen aan onvoorspelbare situaties. Hierdoor gaat het minder in weestand en verspilt het geen onnodige energie.
- Is er een goede, positieve sfeer binnen het gezin. Hierdoor voelt je kind zich veilig en geborgen en durft het helemaal zichzelf te zijn.
- Is er evenwicht tussen de combinatie school en sport. Hierdoor geniet het van allebei en hoeft het ene niet ten koste van het andere te gaan
Kortom je kind beleeft meer plezier in en buiten zijn sport. Het heeft meer zelfvertrouwen en meer innerlijke rust.
Het staat minder onder druk, geniet van competitie en uitdaging.
Het is socialer en voelt zich gelijkwaardig, benut zijn volste potentieel en presteert beter. Het voelt zich minder geïsoleerd en meer verbonden met anderen.
Na het traject verlies jij je niet meer in negatieve emoties en bewijsdrang. Voortaan ben je in staat om vanuit het volste vertrouwen de ruimte te scheppen voor je kind om zijn volledig potentieel uit zijn leven en sport te halen. Hierdoor toon jij je kind hoe het gelukkig en succesvol wordt en ben jij zijn grootste inspirator.
JE WEET DAT ER MEER INZIT
- Jij worstelt vaak met de vraag “wat kan ik nog meer doen” om mij sportend kind te steunen?
- Je zocht mogelijk de beste clubs en trainers op. Je gaf je hobby’s op om er 100% voor hem of haar te zijn.
- Je paste je professionele taken aan zodat je flexibel kon zijn. Sportwedstrijden of trainingen kregen voorrang op familiebezoeken.
- Je vriendengroep wordt steeds beperkter. Reizen worden uitgesteld omdat je voorrang geeft aan de sport van je kind.
- Je moedigt je kind positief aan en geeft het opbouwende en constructieve adviezen. Niets is je te veel om je kind alle steun te bieden
- En toch blijft er steeds een bepaalde onrust zowel bij jou als bij je kind. Je ziet niet waar de angel zit om minder spanningen en druk te voelen.
Je denkt misschien:
Volgende keer gaat het wel beter.
Het kwam door de situatie (tegenstander speelde vals, scheidechter nam foute beslissing, selectie gebeurde niet eerlijk, supporters brachten mijn kind uit balans, de ouder van de tegenstander gedroegen zich onsportief, mijn kind had een slechte dag…).
Met ouder worden komt het vanzelf wel goed.
Het is eigenlijk de taak van de trainers/club/federatie. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het geluk en succes van mijn sportend kind. Ik zelf heb hier geen impact op.
Het werkt voor anderen maar werkt niet voor jou omdat je alles al uitprobeerde om de juiste mindset te creëren.
Het ligt aan je kind zelf. Het is geboren zoals hij of zij is en dat kan je niet veranderen.
Je hebt er alles voor over om bij je kind meer vertrouwen, rust en plezier te laten beleven maar weet niet hoe.
Wil je meer informatie over ‘Word De Grootste Inspirator Van Je Sportend Kind’ traject? Boek dan jouw gratis Meer Dan Goud Gesprek direct in mijn agenda
Het traject is speciaal ontwikkeld
voor ouders:
Wat ontvang je in het traject
“Samen gaan we voor meer dan goud”?
Stap 1: Ontdek het goud in jezelf
Je ontdekt dat torenhoge verwachtingen voor jezelf en je kind angst en onzekerheid creëren. Voortaan heb jij de sportprestaties van je kind niet meer nodig om jezelf een winnaar te mogen noemen. Zodat er veel meer ruimte en minder druk komt voor je kind om goed te presteren
Stap 2: Blijf trouw aan jezelf
Je stopt met je te willen bewijzen voor anderen. Zolang je jezelf maar serieus neemt en liefhebt is het oké. Hierdoor ga je minder please gedrag vertonen en bewaak je je eigen grenzen.
Stap 3: Voel je verbonden met anderen
Je ontdekt dat je niet hoeft te presteren om gezien te worden en erbij te horen. Hierdoor zie je competitie als een spel waarin iedereen gelijkwaardig is en het beste van zichzelf geeft. Zodat je wel een wedstrijd kan winnen of verliezen maar nooit jezelf als mens.
Stap 4: Gebruik je emoties als kompas
Je gaat je eigen emoties erkennen en begrijpen waardoor je er jezelf niet meer in verliest of ze projecteert op anderen. Je gaat aan het roer zitten van je eigen leven en kan bijsturen en jezelf weer in balans brengen wanneer nodig.
Stap 5: Wees mild voor jezelf
Je wordt niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf de meest lieve ouder dat je maar kan zijn. Dat betekent dat je jezelf niet veroordeelt als je een fout maakt. Zodat strengheid en hardheid plaats maken voor zachtheid en zelfliefde.
Stap 6: Doe het niet alleen
Je ontdekt dat je kwetsbaarheid je grootste kracht is. Hierdoor heb je er geen moeite mee om hulp te vragen. Mensen zijn er om elkaar te helpen. Zodat jij je blinde vlekken omzet in nieuwe waardevolle inzichten.
Stap 7: Realiseer eerst geluk en dan succes
Je ervaart continue geluk en groei i.p.v. enkel bij goede prestaties. Hierdoor ervaar je in elk moment succes zodat je altijd een winnaar bent
Stap 8: Win op alle fronten
Je gaat de focus leggen op het proces ipv op het resultaat. Hierdoor geniet je van successen en ervaar je elke mindere situatie als een groeikans. Niet alleen in de sport maar op elk moment in je leven haal je er het beste uit zodat je meer geluk en plezier ervaart
Stap 9: Leef vanuit positieve energie
Je wordt je bewust van je belemmerende gedachten en overtuigingen. Zodat je je constructief aanpast aan verschillende situaties. Voortaan laat je je energie niet meer weglekken.
Wat gebeurt er als er niets verandert?
- Er ontstaat een verziekte sfeer met veel spanningen, druk en stress. Dit maakt je kind ongelukkig.
- Je kind verlaat de sport en heeft een negatieve sportbeleving.
- Je kind ervaart geen plezier en dat gaat ten koste van zichzelf. Er is geen lange termijn geluk.
- Je kind presteert slechter op school omdat het teveel druk voelt.
- Er zijn veel spanningen in het gezin. In extreme gevallen leidt dit zelfs tot scheiding tussen ouders en hun kind. Het kind wil geen contact meer met je.
Bovenal, je kind heeft zijn kansen niet gepakt. Zijn talenten en ervaring zijn niet volledig ingezet. In het slechtste geval raakt je kind aan lager wal.